-
Deze salade van rauwe groenten met sesamdressing is geïnspireerd door de Thaise keuken. Je eet er je vingers bij op en ‘t is nog een gezond geheel ook! Bovendien combineert ie met van alles en nog wat: rendang, gebakken zalm, gegrilde bloemkool… ik noem maar wat uiteenlopends.
Als je de tijd hebt: maak ‘m een halve dag van tevoren, dan komen de smaken nog meer naar boven. Heb je juist weinig tijd, snijd dan geen lucifertjes, maar gewoon plakjes. Ook lekker!
Bereiding:
Schil de wortels en ontdoe ze van kop en staart. Snijd ze in stukjes ter grootte van een lucifer. Pel de sjalotten en behandel ze vervolgens precies zoals de wortels.
Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij de helften in dunne reepjes. Doe met de chilipeper hetzelfde als met de paprika.
Halveer de tomaatjes en halveer de helften nogmaals.
Snij de komkommer in de lengte door en schraap met een lepel de waterige zaden eruit. Verdeel de helften in maantjes.
Rooster de sesam zachtjes in een koekenpan en doe de zaadjes bij de groenten.
Maak de dressing: doe een scheut azijn met wat olie, peper en zout in een kopje en roer het geheel goed door. Proef: het mag een vrij heftige smaak zijn. Als je tevreden bent, giet je de dressing bij de groenten en roer je alles goed door.
Knip de basilicum fijn en strooi over de salade.
Klaar!
Ingrediënten (bijgerecht voor 4 personen):
Voor de salade
drie middelgrote wortels
een puntpaprika
twee sjalotten
twee handenvol kerstomaatjes
een komkommer
een chilipeper
een handvol basilicumblaadjes
twee eetlepels sesamzaadjes
Voor de dressing
Chinese Chinkiang azijn
Sesamolie
Zout
Peper