In het westen van het Loiredal, het Pays Nantais, wordt mijn favoriete witte wijn gemaakt: de Muscadet. Het is een frisse, pittige, zilte, lichte en soms zelfs zachtjes tintelende wijn die gemaakt wordt van een druif met oostelijker oorsprong: de Melon de Bourgogne.
Brandewijn
De Melon de Bourgogne –vaak ook kort ‘Melon’ genoemd- is inmiddels zo vereenzelvigd met Muscadet, dat de naam van de wijn vaak wordt gebruikt om de druif te benoemen. In het gebied rond Nantes, daar waar de rivier Loire niet ver meer is van haar uitmonding in de Atlantische Oceaan, is de Melon de meest voorkomende druif. Hoewel de er van gemaakte wijn tegenwoordig onlosmakelijk verbonden is met de lokaal geteelde oesters en andere zeevruchten, is het relatief kortgeleden dat deze druif haar intrede deed in de streek.
Nederlandse destillateurs in de buurt van Nantes waren in de zeventiende eeuw met de Melon aan de slag gegaan om aan de groeiende vraag naar brandewijn in het vaderland te voldoen. Na de zeer strenge winter van 1709, toen de zee bevroor en de wijnvaten barstten, bleek dat de Melon de vrieskou had weerstaan. Sindsdien produceerde de regio grotendeels de witte Muscadet en kwamen de rode Loirewijnen voornamelijk uit meer stroomopwaarts gelegen gebieden.
Sur Lie
Van oorsprong is Muscadet een vrij neutrale, wellicht zelfs wat saaie wijn. In de twintigste eeuw nam de populariteit dan ook af, wat de wijnboeren in het Loiredal ertoe dreef om te gaan experimenteren met het productieproces. Zo ontstond de Muscadet Sur Lie, een variant waarbij de wijn gedurende een winter of langer rijpt mét de droesem die overblijft bij het wijnmaakproces. Dit zorgt voor een rijkere, complexere smaak en een zekere extra frisheid.
Muscadet wordt voornamelijk jong gedronken, maar Muscadet Sur Lie van betere jaren kan ook wel voor langere tijd bewaard worden.
Klein schandaal
Er is geen druif die zo onlosmakelijk verbonden is met het Loiredal als de Melon de Bourgogne. Maar ook in het westen van de Verenigde Staten wordt (sinds 1939) met succes de Melon verbouwd, waarbij nog een klein schandaal ontstond toen in de jaren tachtig bleek dat wijn gemaakt van deze druif verkocht werd als Pinot Blanc.
Elders op de wereld komt ze hoegenaamd niet voor, hoewel er in de Bourgogne, waar de Melon na de zeventiende eeuw zo goed als verdwenen was, nog wel wat aanplant terug te vinden schijnt te zijn.
Oesters
Als gezel van oesters en schelpen is Muscadet onovertroffen. Zeker, Champagne kan er ook wat van, maar die drank mist de zee in zich. De Melon-druif gedijt formidabel in het vrij koele zeeklimaat van het westelijke Loiredal en de zilte zeebries is duidelijk aanwezig in je glas. Toch zou ik er een lans voor willen breken ook eens Muscadet te schenken bij wat minder voor de hand liggende gerechten. Zo maakte ik onlangs kip met cayennepeper op de barbecue, een rijk smakend en behoorlijk heet gerecht. Ook daarbij hield mijn hertogin uitstekend stand!