Een uitermate smakelijk en bijzonder gerecht. Ik serveerde het vanavond vooraf met wat stokbrood, maar het kan met bijvoorbeeld gekookte aardappels erbij ook prima dienstdoen als hoofdgerecht.
Bereiding (als voorgerecht voor acht personen)
Stook de barbecue op, of wanneer je geen tijd te over hebt: verhit de grillpan. Snij het houtachtige uiteinde van de asperges af. Leg ze in een schaal en hussel ze met wat olijfolie, zout en peper. Gril de asperges vervolgens een minuut of 9 terwijl je ze regelmatig keert. Ze mogen flink verkleuren, maar al te zwart is bitter, dus pas op. Doe de asperges terug in de schaal na ze (eventueel) in de lengte gehalveerd te hebben en vermeng ze met de zalm, die je in reepjes scheurt. Maak de dressing: vermeng de crème fraîche met de mierikswortel, een kneep citroensap en wat zout en peper.
Ingrediënten
800gr groene asperges
400gr gerookte zalm
200gr crème fraîche
2el mierikswortel
Olijfolie, citroensap, zout, peper
Wijnadvies
’n Allemansvriend uit Frankrijk die geweldig combineert met dit gerecht is Picpoul de Pinet uit de Gascogne. Niet te duur en anders dan anders!