As of april 2024, developer Jim Wilcoxson of HashBackup sadly decided to stop making available a FreeBSD version of his great software. This suddenly left me with no operational backup system for the servers I administer, or rather, it left me with a big worry. After emailing him, Jim suggested I try running the Linux […]
Kip piri-piri
Het gebeurt niet heel vaak, maar soms ontbreekt de inspiratie en heb ik werkelijk geen idee van wat ik m’n gasten voor moet schotelen. Wanneer het frequente bezoekers van onze keukentafel zijn is er een extra uitdaging: ik wil niet in herhaling vallen. Een beproefd recept brengt de kans met zich mee dat ik het […]
- Automotive
- ...
Golfje
Toch nog even wat woorden over ons ex-tweede-autootje, dat ik best een beetje zal gaan missen. Het blauwe Golfje begon als demo bij dealer Van der Kluft in ‘t Gooise. Na een maand of wat werd ze gekocht door iemand die haar elf jaar lang de hare- of zijne zou noemen. Vervolgens diende ze tien […]
Coquilles met garnalen in pastis-zeekraalsaus
Voor een verlaat en extra kerstdiner toog ik gisteren zonder boodschappenlijstje naar de viswinkel. Er moest nog een extra voorgerechtje verzonnen worden, en ook het hoofdgerecht was nog onbepaald. Behalve dus dat het vis moest zijn. Ik kocht een prachtige heilbotfilet van een kilo, die we in moten serveerden, met een salsa van groenten. Ook […]
Salade van spruitjes en bloemkool met chili en hazelnoot
Spruitjes? Bloemkool? Muffer en oudhollandscher kan het bijna niet, zou je denken. Het kost wat moeite, maar je kunt een heel spannende en gezonde salade maken met deze twee verschoppelingen. Bereiding (salade voor vier personen): verdeel de bloemkool in roosjes. Doe ze in een kom, giet er een royale scheut olijfolie bij en meng met […]
Pasta alla Bolognese
Hij was gisteren zó goed gelukt, mijn pasta alla Bolognese, dat ik het recept -hoe simpel ook- maar even neerpen. For future reference. De saus moet bij voorkeur minstens een uur pruttelen, dus neem de tijd. Je kunt er voor kiezen om ansjovis uit blik te gebruiken in plaats van varkensspek. Het schijnt dat ansjovisjes […]
Weird Fish
Eind oktober was ik in Engeland. In Cornwall om precies te zijn: een Bretagne-achtige punt Britsheid, waar de zee nooit ver weg is. Op veel plekken is het schilderachtig mooi. Een van die plekken heet Boscastle. De zee beukt er tegen hoge kliffen, de huisjes lijken honderden jaren oud en een nietsvermoedend riviertje stroomt naar […]
Feeding to Flightradar24 using a USB DVB-T stick on FreeBSD
I have been feeding data to FlightRadar24 for some years now, using a cheap DVB-T USB stick plugged into a Windows PC that gets used less and less. For that reason, the data feed wasn’t very consistent at all. There is a computer in the house which acts as a DHCP/DNS/whatnot server and is on […]
- Automotive
- ...
Elektrische auto’s
“Opmars van de elektrische auto’s: goed voor het milieu, minder goed voor de schatkist”, kopt de Volkskrant vandaag. Onderbouwing van het eerste deel van de stelling vinden we in het geheel niet terug in het bijbehorende artikel. Want is de elektrische auto wel zo goed voor het milieu als hier klakkeloos wordt aangenomen en zo […]
Winter (6)
De winter was lang, donkergrijs en er was veel pijn. Tweemaal per week liep ik ’s ochtends naar de praktijk van fysiotherapeute Marian, die daar dan een half uur lang mijn linkerarm te lijf ging. De rest van de tijd wachtte ik tot de zon doorbrak, wat op de meeste dagen tevergeefs was. En ik […]
Johan & Robin Berlijn
N.A.V. het stuk van Menno Pot in de Volkskrant van 14 april 2018. Het doet verdriet om te lezen dat Johan-voorman Jacob de Greeuw na jaren trouwe dienst zijn vaste gitarist en kompaan Maarten Kooijman heeft menen om te moeten ruilen voor wonderkind- maar ook brokkenpiloot Robin Berlijn. Iedere gevestigde band waar Berlijn tot toetrad […]
Salade van rauwkost
Deze salade van rauwe groenten met sesamdressing is geïnspireerd door de Thaise keuken. Je eet er je vingers bij op en ‘t is nog een gezond geheel ook! Bovendien combineert ie met van alles en nog wat: rendang, gebakken zalm, gegrilde bloemkool… ik noem maar wat uiteenlopends. Als je de tijd hebt: maak ‘m een […]
Verjaardag in Entrepot
Ik was jarig met double digits, dus reden te over om ‘op restaurant’ te gaan. Buurman Jeroen had vorige week erg goed gegeten bij het vier maanden geleden geopende Entrepot (Entrepotdok 7/8, Amsterdam) en ook mevrouw Versprille was onlangs zeer lovend (ze gaf een 9 in Het Parool), dus vooruit met de geit. Het viel […]
Gegrilde groene asperges met gerookte zalm en mierikswortelcrème
Een uitermate smakelijk en bijzonder gerecht. Ik serveerde het vanavond vooraf met wat stokbrood, maar het kan met bijvoorbeeld gekookte aardappels erbij ook prima dienstdoen als hoofdgerecht. Bereiding (als voorgerecht voor acht personen) Stook de barbecue op, of wanneer je geen tijd te over hebt: verhit de grillpan. Snij het houtachtige uiteinde van de asperges […]
Lunch in Breda
Lunch in Breda? Zeker wel, maar het restaurant bevindt zich in Amsterdam, op de Singel (dé Singel, ja, want oorspronkelijk was het de Singelgracht). Het is vernoemd naar de geboortestad van de drie jongelingen die het zo’n twee jaar geleden begonnen. Ik heb er sindsdien veel goeds over gehoord en gelezen, dus het werd tijd […]
Pasta pesto
Pasta pesto (voor vier à vijf personen). Altijd wanneer ik mijn dochter (11) vraag wat ze wil dat ik als avondeten maak, is het antwoord: pasta pesto! Dat doe ik dan meestal van harte, want behalve dat alle gezinsleden en toevallige passanten dat klassieke Italiaanse gerecht graag eten, is het erg leuk om te maken. […]
Lunch in Rijks
Een jaar of wat verlate lunch ter ere van mijn zoveelste verjaardag. We gingen op een kalme, koude dinsdag naar Rijks, het fantastische restaurant van het Amsterdamse Rijksmuseum, dat onder geïnspireerde leiding van Joris Bijdendijk in 2016 een Michelinster veroverde en volgens sommigen hard op weg is naar een tweede. Wat een feest was het! Creatieve, […]
Kletskoppen
Kletskoppen (recept van Holtkamp) Ingrediënten: 30 gram zachte roomboter 100 gram witte basterdsuiker 20 milliliter melk mespunt kaneel mespuntje zout 30 gram blanke amandelen, fijngehakt 50 gram bloem, gezeefd Verwarm de oven op 220 graden. Roer de boter, basterdsuiker en melk door elkaar. Meng er de kaneel, het zout en de fijngehakte amandelen […]
Rijst met biefstuk, peultjes en kastanjechampignons uit de wok
voor vier personen 400gr biefstuk, in repen gesneden 250gr kastanjechampignons, schoongemaakt 250gr peultjes 250gr rijst halve rode chilipeper, in ringetjes stukje gember, geschild en fijngehakt twee tenen knoflook, fijngehakt een eetlepel sesamzaadjes olijfolie, wokolie, sojasaus, oestersaus, Chinkiang rijstazijn Meng de biefstuk met de chilipeper, knoflook, gember en sesam. Giet er een scheut olijfolie […]
Grove tomatensaus
voor een man of vier INGREDIENTEN – 6 tomaten – 1 groene paprika – 4 sjalotjes – 1 eetlepel provencaalse kruiden – 1 grote teen knoflook – 1 eetlepel kappertjes – 1 scheut witte wijn – peper, zout, olijfolie BEREIDINGSWIJZE Dompel de tomaten, aan de bovenkant in kruisvorm ingekerfd, onder in kokend water […]
Zalm in witte Bourgognesaus met witte asperges en pasta
voor twee personen INGREDIENTEN – 1 bos bosuitjes – 1 theelepel dragon – 2 theelepels dille – 1 grote teen knoflook – 1 bos witte asperges – 2 forse zalmmoten – 1 fles witte Bourgogne – 200 gram pasta (bijvoorbeeld penne) – 0,5 dl creme fraiche – peper, zout, olijfolie BEREIDINGSWIJZE Pasta en […]
Iedereen Weet
Iedereen weet de spanning stijgt Iedereen houdt een slag om de arm Iedereen weet dat de strijd is gestreden Iedereen weet wie verloren heeft Iedereen kent het vuile spel Vette pech voor de kabouters Dat is hoe het gaat En dat weet iedereen Dat weet iedereen Dat is hoe het gaat Dat weet iedereen Iedereen […]
Glorieuze zeevruchten
Een van de voornaamste redenen om de Normandische of Bretonse kust te bezoeken, zijn de altijd glorieuze fruits de mer –zeevruchten- die daar gezamenlijk in bijna ieder restaurant te bestellen zijn als assiette- of plateau de fruits de mer. Peuter, kraak en pulk Vooral wanneer opgediend op licht theatrale etages van schalen, kan […]
Bavette
In de klassieke Franse keuken gold de Bavette als tweede- of zelfs derderangs rundvlees. De slager verwerkte deze flankstukken tot gehakt of gebruikte ze voor poulet, daarmee geen recht doend aan de smaak en structuur die de Bavette tot een geduchte concurrent van de prijziger en populaire stukken koe kan maken. Een goed klaargemaakte Bavette […]
Melon de Bourgogne- hertogin van het Loiredal
In het westen van het Loiredal, het Pays Nantais, wordt mijn favoriete witte wijn gemaakt: de Muscadet. Het is een frisse, pittige, zilte, lichte en soms zelfs zachtjes tintelende wijn die gemaakt wordt van een druif met oostelijker oorsprong: de Melon de Bourgogne. Brandewijn De Melon de Bourgogne –vaak ook kort ‘Melon’ genoemd- is […]
Eten en drinken voor weinig
Thuis lekker eten hoeft niet duur te zijn. Simpel te bereiden gerechten kun je zonder bijzondere kookkunsten makkelijk naar een hoger plan tillen, door ze af te maken met iets dat vaak kant en klaar gekocht wordt, maar wat zelfgemaakt veel beter smaakt- en smoelt! Ook wijn hoeft niet per sé veel te kosten. Het […]
Knoeien met kip en kreeft
Kip met rivierkreeft in tomatensaus (hoofdgerecht voor 4 personen). Zo’n twintig jaar geleden bivakkeerde ik ‘s zomers aan de Franse rivier de Lot, precies daar waar ze de overrompelende grens tussen de departementen Cantal en Aveyron vormt. Het was een warme zomer met aan het eind van bijna iedere dag onweersbuien, die boven het […]
Vuurtoreneiland: een avondvullend culinair avontuur
In 1701 werd in het IJmeer bij Amsterdam een eilandje aangelegd om er een lichtbaken te kunnen plaatsen ten behoeve van de scheepvaart. Dat werd in 1885 vergroot voor de ‘Kustbatterij van Durgerdam’, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze militaire betekenis verviel alweer in 1930 en de pensionering van de laatste vuurtorenwachter, in 2003, […]
Ellepijp (5)
‘Nee’, sprak de Nederlandse arts met de Franse achternaam, ‘je ellepijp is niet doorgezáágd. Dergelijke dingen doen we met een soort beiteltje’. Dan wist ik dat ook weer. We maakten een afspraak om de pennen waarmee die doorgebeitelde ellepijp gespalkt was uit mijn onderarm te verwijderen. Een relatief simpel operatietje, zo gepiept. Ze hadden het […]
Véloce (4)
Véloce heet de weg waarop ik het noodlot trof. Dat betekent snelheid in het Italiaans, een taal met grote invloed op het Corsicaans. Aan de ene kant is het wegdek begrensd door een steile en hoge rotswand, die bij de smalste passages vervaarlijk overhelt en daarmee bijna de illusie van een tunnel oproept. Aan de […]
Napoleon (3)
15 augustus is de geboortedag van Napoleon Bonaparte en in Ajaccio staat het huis waar hij ter wereld kwam. Ieder jaar betekent dat rond die datum plaatselijk groot feest, met verkleedpartijen, optochten en afsluitend een groot vuurwerk in de haven. Dit jaar waren bovendien toonaangevende Playmobilfanatici uitgenodigd om de door Napoleon gevoerde veldslagen na te […]
Slijptol (2)
Ik heb geen linkerarm meer. In plaats daarvan sleep ik een bootje van kunstgips met mij voort, waarin een goed gevuld biggetje ligt dat is dichtgemaakt met zo’n veertig metalen krammen en waaruit ergens een paar pinnen steken. Het is ingepakt met behulp van vele meters verband, gaas en een soort winterse steunkous. Het ruikt […]
Ajaccio (1)
Vanuit de hotelkamer in downtown Ajaccio kan ik de helikopter die mij naar het ziekenhuis vloog daar horen landen en er weer opstijgen, op weg naar het volgende slachtoffer van spannende bergweggetjes en de wat onbesuisde berijders ervan. De piloot die me ophaalde was er een uit het boekje: stoer, onberoerd en kundig. Hij landde […]